Ofte når vi hører ordet lån, så leder det tankerne hen på noget dårligt. Enten optager man et lån fordi man ikke har særlig mange penge, eller også er et lån bare en pengemaskine for banken, der konstant prøver at snyde os imens de fylder deres egne lommer.
Sådan behøver det dog ikke at være, hvis man kan få et sundt forhold til det at låne penge. Der er nemlig helt basalt ikke noget galt med, at låne penge til dagen og vejen,
Det er en ældgammel ting at låne penge, og går faktisk over 3.000 år tilbage i tiden, hvor man har fundet lånekontrakter fra det gamle område kaldet Mesopotamien, der ligger mellem Syrien og Irak. Mennesker har manglet penge til det de lige står og mangler i flere tusinde år, og derfor er det helt naturligt, at det også er sådan i dag.
I dag er lånene dog blevet en smule mere indviklet, og det kan være en jungle at finde ud af, hvor det billige lån gemmer sig blandt alle de andre.
Til det formål kan man sammenligne lånene på ÅOP.
Hvad er ÅOP?
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og er et udtryk der beskriver, hvor store omkostningerne på et lån er i procent.
Normalt vil lån have mange forskellige rentesatser, nogle kan have rentesatser på helt ned til 1 – 2 %, som typisk er i forbindelse med huskøb, og andre lån kan have rentesatser på 20 %, hvilket ofte er kviklån og andre former for små lån, som man tegner med kort løbetid.
Men rentesatsen siger umiddelbart ikke noget om, hvor dyrt hele lånet er. Rentesatsen siger kun noget om, hvor store renterne på lånet er, men der er meget mere til et lån, end rentesatsen alene.
Når man tænker på lån, skal man tænke på dem ligesom de forskellige flyselskaber. Nogle lån/flyselskaber har alt inkluderet og er meget gennemsigtige, imens andre har mange gebyrer og er svære at gennemskue. Det ender ofte med den konklusion, at man bliver overrasket over prisen i sidste ende, hvis man vælger det sidstnævnte lån.
Det er dog ligegyldigt, så længe man kigger på ÅOP. I ÅOP er alle gebyrer, rentesatser og lignende medtaget, og man får den endelige pris i procent af ens lån som omkostning at vide, hvilket gør det til en helt formidabel måde at sammenligne lån på.
Hvordan tolker man ÅOP?
Da ÅOP som sagt er et udtryk for hvor store dine omkostninger i procent er, så er det oplagt, at denne procentsats helst skal være så lav som muligt, når du sidder og skal til at sammenligne lån på tværs af forskellige udbydere og låntyper.
Hvis du som låntager kigger på forskellige muligheder hvorpå du kan låne 10.000 kroner i en måned, så vil ÅOP måske komme til at ligge på 10 %, da det er et relativt kortvarigt lån og da disse lån ikke kræver, at du stiller sikkerhed i noget, hvilket får långivers risiko til at stige, og din til at falde.
Heraf stiger ÅOP, og man vil betale 1.000 kroner om året, for at have et lån på 10.000 kroner. Det er selvfølgelig ikke din pris, da de 1.000 kroner er set på årsbasis, og man slipper typisk noget billigere, såfremt lånets løbetid er lavere.
Alternativt kan man slippe med en ÅOP på omkring 3 %, hvis lånet er til et hus, som du kan stille sikkerhed i. Her vil du altså kun betale ca. 300 kroner på årsbasis, hvis vi bare antager, at du igen låner 10.000 kroner.
Altså en signifikant forskel, der kan have stor indflydelse på dit månedlige økonomiske råderum.
Alle banker og låneudbydere SKAL oplyse ÅOP
En af de store fordele i Danmark er, at der er vedtaget en lov at alle banker og låneudbydere SKAL oplyse hvad de årlige omkostninger i procent er. Det giver altså en gennemskuelighed på et ellers uigennemskueligt marked, som ellers lever af at folk ikke læser låneaftalen, og særligt det med småt, igennem.
Herefter vil man typisk ende i en gældsspiral, hvor man ikke kan betale sit lån, og derfor bliver nødsaget til at optage et andet lån, for at betale lånet af. Dette er en af de værste former for økonomisk tankegang, som man kan have, og man kan undgå den nemt ved bare at kigge på ÅOP, før man tegner en aftale.
Vær ikke bange for at låne men vær opmærksom
At låne penge er ikke farligt, og der er flere millioner af mennesker som låner penge uden problemer, det kræver bare at man har to minutter til at sætte sig ind i, hvad der egentligt står i ens låneaftale.
Læs derfor hele låneaftalen igennem, find ud af hvor der kan være faldgruber, og undgå dem så vidt muligt.
Sådan får du de billigste lån.