seneste nyt.

kvinde

Det vidste du ikke om asfalt

fds3

Vi går på det hver dag. Fortovet eller vejen som består af asfalt. Men faktisk er asfalt et materiale, der kan bruges til meget mere end det. Der findes nemlig mange typer af asfalt til forskellige formål.

Mange tænker heller ikke over, hvordan asfalt skabes, men i Danmark er der faktisk en del asfaltfabrikker med egne grusgrave.

Hvad er asfalt?

Hos asfaltproducenten Colas produceres alle elementer til asfalten. Her mixer man grus og stenmaterialer til den rette asfalttype. Den proces sker på en asfaltfabrik, som findes over hele landet.

Der produceres forskellige asfaltløsninger lige fra bærelag til slidlag. Bærelaget er den nederste bestanddel af asfalten, hvor slidlaget er det øverste lag. Slidlaget beskytter blandt andet bærelaget mod vand og frost.

Asfalt til enhver lejlighed

Der er efterhånden blevet forsket en del i asfalt, og det har resulteret i forskellige løsninger. For eksempel kan du i dag få støjreducerende asfalt, hvor støjen fra køretøjer reduceres betydeligt på grund af en mere åben overfladestruktur.

Derudover findes der også speciel asfaltbelægning til at lede regnvand væk, det kaldes permeabel asfalt, som er specielt udviklet til at kunne klare meget store mængder af regnvand. På den måde klimasikrer man byrum og forhindrer oversvømmelse. Denne type asfalt har også støjreducerende effekt.

Endnu en type asfaltbelægning er farvet asfalt, som også kan spille en vigtig rolle i trafikken, da man for eksempel gør det nemmere for bilister og cyklister at orientere sig og føle sig sikre i trafikken. Du kan måske genkende det farvet asfalt fra en blå asfaltbelægning på cykelstien.

Asfalt kan også være bæredygtig

Udover at kunne klimasikre byrum, kan man også få bæredygtig asfalt, der har lav rullemodstand. Helt lavpraktisk gør det at rullemodstanden mellem bilens dæk og vej reduceres og dermed nedsætter man bilernes brændstofforbrug, hvilket resulterer i mindre CO2 udledning.

Hos asfaltproducenten colas går man meget op i bæredygtighed og klimavenlige alternativer. Derfor har man høj fokus på genanvendelse af asfalt, for eksempel til fejesand, flyveaske og slagger i produktion.

Man knuser gammel asfalt til asfaltgranulat, som kan bruges til at producere ny asfalt. På den måde bliver det 100% genanvendt.

Colas har også fokus på at nedbringe energiforbruget under fremstillingen af asfalt. Det har resulteret i at al asfalt, grus og bindemidler fra Colas er CE-mærket, hvilket altid er et godt pejlemærke at gå efter.

Asfalt er altså meget mere end blot en vej eller et fortov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *