Hvis man har en virksomhed, hvor præcise målinger er en nødvendighed, så er det også utrolig vigtigst at få kalibreret måleudstyret korrekt. Dette er sjældent noget, der kan ordnes internt i virksomheden, men samtidig er der også ofte en del lovkrav omkring, hvordan instrumenterne skal kalibreres. En kalibrering er derfor en tilbagevendende omkostning, som virksomheden er nødt til at forholde sig til. I denne artikel kan der læses mere om kalibrering af måleudstyr, samt hvordan disse udføres.
Hvordan får du udført en kalibrering af virksomhedens måleudstyr?
Når man skal have kalibreret måleudstyret i firmaet, er det selvfølgelig et ønske, at dette kan gøres hurtigt og professionelt. Derfor er det også en fordel at vælge et firma, der kan tilbyde dag-til-dag levering på kalibreringsopgaver, hvis der opstår en hasteopgave. Heldigvis findes der også sådanne virksomheder i Danmark, og det er bare undersøge markedet, når der skal vælges en partner til kalibrering.
En af de ting, man bør holde øje med, når der vælges et firma til at kalibrere måleudstyret, er om firmaet udfører akkrediteret kalibrering. Dette betyder nemlig at den kommende partner til kalibrering udfører alle kalibreringer efter strenge og anerkendte procedurer, der sikrer at ens måleudstyr bliver kalibreret efter markedets bedste evne. Det betyder samtidig at det måleudstyr partneren bruger til kalibrering følger danske og internationale referencer, hvilket sikrer at firmaets egne målinger fremover stemmer overens med internationale standarder. Det er en kæmpe fordel, hvis der fx eksporteres meget. En akkreditering er således en form for garanti på kvalitet og pålidelighed.
Måleudstyr bør kalibreres jævnligt, hvis man vil sikre pålidelige resultater
Det er ikke nok at få kalibreret måleudstyret fx hver 2. eller 3. år. Det er uundgåeligt, at der skal udføres kalibreringer ofte, således at måleudstyret altid er pålideligt. Det kan både være, at virksomheden er underlagt nogle lovkrav, der kræver jævnlig kalibrering, men selv hvis dette ikke er tilfældet, så er det bestemt en omkostning, der er værd at overveje, hvis der arbejdes i områder, hvor få variationer kan ændre slutresultatet betydeligt.
En hel del virksomheder har i dag også en form for internt kvalitetssystem, hvor man gerne vil kunne dokumentere pålideligheden af ens målte værdier. Her er det også nødvendigt, at det udstyr, der måles med, rent faktisk leverer pålidelige målinger. Er dette ikke tilfældet baseres ens interne kvalitetssystem pludseligt på upålidelige målinger, hvilket i sidste ende kan ødelægge virksomhedens omdømme udadtil.
Man kan overveje en kalibreringsaftale
Nogle partnere tilbyder en såkaldt kalibreringsaftale. Dette er en fast aftale, hvor man fx for fordele som hurtigere leveringstid, rabatter på serviceaftaler og eventuelle andre rabatter. Hvis virksomheden har mange måleinstrumenter eller for den sags skyld flere forskellige følere, der anvendes dagligt, så er det en rigtig god idé at tegne en kalibreringsaftale, da dette giver de ovennævnte fordele.
Det er selvfølgelig ikke en absolut nødvendighed at tegne en kalibreringsaftale, men har virksomheden mange måleenheder, der ofte skal kalibreres, så er det en betydelig besparelse på omkostningerne. Derfor bør det også uanset hvad, være op til debat, hvor vidt den enkelte virksomhed bør tegne en aftale.