seneste nyt.

kontor

Bliv klogere på arbejdsløn

fds3

Det er så vidt forskelligt hvad vi mennesker får af løn alt efter, hvor vi arbejder helt specifikt, og alt efter hvilket erhverv, vi hører under.

Nogle gange kan det virke enormt uretfærdigt. Hvis du vil lære lidt mere om, hvad du kan forvente at få i løn, hos forskellige arbejdsbrancher her i det danske land, så læs endelig med i følgende artikel her. Læs også mere om nogle særlige forhold angående løn, du måske ikke kendte til, eller måske ikke har fået ordentligt styr på nogensinde.

Hvad er bruttolønsordning?

Hvad betyder det sjove ord mon egentlig, og kan mange af os overhovedet komme i nærheden af den type særlige løn? Måske har du hørt om begrebet, og måske har du modtaget bruttoløn. Ellers også har du aldrig hørt om udtrykket før og på ingen måde modtaget noget lignende.

I mange arbejdsverden er dette fænomen også helt uhørt. På den anden side skal bruttolønsordninger heller ikke tales ned. Det kan faktisk være en rimelig, geniale og glimrende ordning angående løn. En ordning både lønmodtager og arbejdsgiver i mange situationer er yderst tilfredse med.

Nu til forklaringen. Bruttolønsordning er en betegnelse, der bruges om flere former for ordninger og aftaler, hvor du går ned i løn, i forhold til, hvad du egentlig på papiret burde få. Til gengæld vil du så modtage andre goder af din arbejdsplads eller arbejdsgiver. Det kan være en arbejdstelefon, det kan i enkelte tilfælde være et køretøj eller en betalt uddannelse til dig betalt af din arbejdsplads.

Tag endelig og læs mere og bliv klogere på bruttolønsordning, hvis du eventuelt har i sinde at vil høre din arbejdsgiver om sådan en form for lønaftale. Arbejdspladser har tit i sådan et tilfælde betingelser, der skal opfyldes, hvis der skal være tale om en bruttolønsordning. Men ordningen er på sin vis helt rimelig og retfærdig, kan det siges.

Forskel på priserne alt efter erhverv

Når du kommer ud som ung eventuelt efter folkeskolen eller efter din ungdomsuddannelse og skal ud på arbejdsmarkedet, vil du oplever at lønnen varierer alt efter, hvor du arbejder og under hvilket erhverv.

Bliver du vikar eller medhjælper i en offentlig institution. Eventuelt i en vuggestue, en børnehave, en SFO eller i en folkeskole simpelthen, vil du opleve en høj timeløn. Ikke vanvittigt højt beløb, men du vil blive betalt godt for din arbejdsydelse pr. time. Anderledes kan det ofte være i café – eller serveringsbranchen. Mange unge, der arbejder på en café eller på en burgerbar, også en af de brede kendte fastfoodkæder rundt om i landet, oplever at få en værre løn, en løn der er meget lavere pr. time.

Det er sjovt, at det er sådan. At du kan få meget mindre for at stå og sælge fast food end i en børnehave eventuelt.

Og det er mange unge også godt klar over. Dog skal det lyde, at forskellen af lønnen heller ikke er større. Ofte er der en max forskel på cirka 50 kroner eller deromkring.

Arbejdslivet som voksen i det private og offentlige

Ja, som de fleste også er bekendte med, er der for voksne, færdiguddannet, og for de voksne, der har været på arbejdsmarkedet på den samme arbejdsplads eller under det samme erhverv i rigtig mange år, også en lønforskel al efter området, du arbejder med. Og det vil nok aldrig blive anderledes.

For det offentlige, gælder nogenlunde den samme lønindtjening for medarbejderne ligegyldig hvilken arbejdsplads, de tilhører, og hvor henne i landet, de er. For de selvstændige virksomheder og for det private har du mulighed for at klare dig godt og tjene mere, end hvis du var offentlig ansat indenfor samme felt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *