Affald er et stadig større problem for vores natur. I takt med at befolkningstilvæksten stiger, øges problematikken og omfanget heraf. Det er især i de større byer og på indfaldsveje til de større byer, at problemet med affald er størst.
Der kræves en fælles indsats, hvis problemet skal udbedres, og det er nødvendigt at have overblik over konsekvenser og initiativer for at give folk incitament til at gøre noget ved problemerne. For mere info om det at være god ved naturen kan du læse mere her.
Hvor skal der sættes ind
De fleste er enige om, at de miljømæssige udfordringer verden står overfor, er faretruende, skræmmende og uacceptable. De fleste kan også blive enige om, at der skal gøres noget ved det. Alligevel har mange mennesker svært ved at håndtere deres affald, og glemmer ofte at benytte skraldespande hertil.
Det er især et problem i de områder, hvor intensiteten af mennesker og trafik er højest, nemlig ved de større byer. I de områder hvor problemet er mindst, kan nævnes boligområder, erhvervsområder og grønne områder. Dette kan forklares ved, at der i områder med flest mennesker, ligeledes er størst sandsynlighed for at blive henkastet affald. Der skal en ekstraordinær indsats til for at udbedre problematikken her.
Som enkeltperson er det bedste man kan gøre at starte med sig selv. At have et princip om aldrig at smide affald og måske endda fra tid til anden at samle affald op andre har smidt på jorden. Hvis man vil gå mere proaktivt til værks, er der forskellige initiativer og arrangementer, man kan deltage i, hvor man i fællesskab forsøger at bekæmpe affaldsforurening.
Hvorfor er det vigtigt?
Når affald bliver smidt i naturen, har det stor betydning for både miljøet og dyrelivet. Især plastik er den helt store synder, fordi forskellige dyrearter kan fanges i plastik og måske ende med at dø her. Plastik i naturen har også store konsekvenser for miljøet og os selv. Plastik indeholder mikroplast, som kan ophobes i naturen og ende i vores drikkevand og fødevarer. Mikroplasten ender ligeledes i dyrenes maver, og påvirker derfor hele økosystemet.
Henkastet affald har altså en stor betydning for miljøet, dyrelivet og os selv. Ligeledes har det en stor betydning for vores opfattelse af naturen og vores tilbøjelighed til at smide mere affald. Det er fx rarest at opholde sig i en ren natur, og undersøgelser har vist, at folk er mindre tilbøjelige til at smide affald, hvis der ikke i forvejen ligger noget på jorden og vice versa.
Tænk på dine børn og dine børns børn
Henkastning af affald har en negativ indflydelse på økosystemet nu og her. Ligeledes kan affaldsproblematikken have store konsekvenser for de næste generationer. Det kan godt være, at vi kan overleve vores tid ud med stadig mere affald i naturen, kemikalier i vores drikkevand og et ødelagt økosystem.
Det er dog et problem, der ikke kan forceres i generationer uden alvorlige konsekvenser. Det er derfor yderst væsentligt, at der sættes fokus på problemet, og at vi alle sammen hjælper til med at gøre noget ved. Det handler om den verden, vores børn og børnebørn skal vokse op i.